هنر مدیریت زمان و افزایش بهرهوری
شاید عجیب باشد، اما مشهور ترین تکنیک مدیریت زمان و افزایش بهره وری در دنیا توسط فردی پایه گذاری شده است که پس فارغ التحصیلی از کالج، شدیدا معتاد به هروئین بوده و تا ۳۵ سالگی ۳۵ شغل رسمی را تجربه کرده است. دیوید آلن ۶۹ ساله که جزو بهترین مشاوران افزایش بهره وری در دنیا شناخته می شود، در سال ۱۹۸۰ موفق می شود تا فرآیندی را برای برنامه ریزی فعالیت های مدیران شرکت لاکهید که در حوزه ی نظامی و فضایی فعالیت می کند، ترتیب دهد. او این فرآیند را به مرور تکمیل می کند و در نهایت تکنیکی را با نام Getting Things Done یا به اختصار GTD ارائه می کند که باعث شهرتی جهانی برایش می شود.
ایده اصلی این تکنیک بر این مبناست که شخص ابتدا باید کارها را از ذهن خود خارج و آنها را ثبت کند. با این کار ذهن از یادآوری این که چه کارهایی را باید انجام دهد رها می شود و می تواند بر اساس یک روند صحیح روی انجام کارهای پیش رو تمرکز نماید. در روش های سنتی مدیریت، همه ی مفاهیم حول محور اولویت بندی می چرخد اما در روش GTD برای انجام کارها یک فرآیند مشخص تعریف می شود و طبق این فرآیند کارها یک به یک انجام می شوند. این روش بر مبنای ساده سازی فرآیند ثبت، کنترل و دریافت تمام اطلاعاتی که برای انجام یک کار ممکن است لازم شود، شکل گرفته است. یکی از بهترین مزیت های این روش این است که به ما می گوید تا چه کاری را الان انجام دهیم، چه کاری را به دیگری واگذار کنیم و چه کاری را به آینده موکول کنیم. علاوه بر این GTD یک فلسفه برای مدیریت کارهاست و نه یک ابزار و این به شما اجازه می دهد تا متناسب با محیط کار و حرفه ی خود از آن استفاده کنید. این روش برای تسلط بر مدیریت اجرای کارها ۵ مرحله را پیشنهاد می کند :
– تمام مواردی را که ذهن ما را به خود مشغول کرده است در یک جا جمع آوری کنیم
– بررسی کنیم که این موارد چه هستند و قرار است تا چه کاری را بابت آنها انجام دهیم
– مشخص کنیم که قرار است چه نتیجه ای از آنها بگیریم
– تصمیم بگیریم که قرار است کدام کارها را اول انجام دهیم
– کارها را به معنای واقعی تمام کنیم
مطمئنم که پس از خواندن این مراحل ساده با خود گفته اید که من هم دقیقا همین مراحل را طی می کنم اما هیچ وقت کارهایم ساماندهی نشده اند. علت این است که همه ی ما در یکی از این مراحل ضعف داریم، یعنی ممکن است تمام ذهن خود را بر روی کاغذ خالی کنیم اما هرگز ننویسم که قرار است از آنها چه نتیجه ای بگیریم یا ممکن است که در اولویت بندی کارها دقت لازم را به کار نبندیم و یا در مرحله ی آخر کار را تمام نکنیم. دیوید آلن در کتاب صوتی مدیریت زمان به روش GTD می گوید که کیفیت نهایی انجام کار توسط شما می تواند به اندازه ی بی کیفیت ترین مرحله پایین بیاید. پس برای به نتیجه رسیدن، این زنجیره باید همواره به درستی کار کند. البته ابزارهای دیجیتال مانند اپ های موبایل که به تهیه لیست هایی برای انجام دادن کارها کمک می کنند می توانند به استفاده از این تکنیک کمک کند. اپ Any.do به خاطر سادگی وارد کردن تودوها، امکان یاداوری و همچنین رایگان بودن می تواند بهترین گزینه باشد.
البته بهترین روش برای آنکه یاد بگیریم این فرآیند را به درستی پیاده سازی کنیم، ضعف های خود را در هر کدام از مراحل برطرف کنیم و از اپ های موبایل برای این کار بهره بیریم، اینست که این تکنیک را از زبان خود دیوید آلن با گوش دادن به کتاب صوتی تکنیک مدیریت زمان به روش GTD ، که حدود یک ساعت از وقتمان را خواهد گرفت، یاد بگیریم. این کتاب صوتی از وبسایت نوار قابل دریافت است.