دولت پیام مجلس را درک کند؛
«نه» به «نیلی» و پیام روشن مجلس به دولت
چرا آش دولت اینقدر شور شده؟
«آش آنقدر شور شده» که حتی صدای مطهری نیز در آمده و دلیل رای نیاوردن «نیلی» را «عدم ارزیابی کافی دولت از فضای مجلس» معرفی می کند.
به گزارش گروه سیاسی فرهنگ نیوز، «محمود نیلی احمد آبادی» وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری در حالی با 160 رای مخالف از مجلس نتوانست به ساختمان وزارتخانه راه یابد که پیش از این نمایندگان مردم در ساختمان بهارستان، دولت را از خطوط قرمز خود آگاه کرده بودند.
پس از کش و قوس های فراوان بر سر وزارت علوم و پس از چند برو و بیا، سرانجام در خرداد سال گذشته فرجی دانا توانست با رایی متزلزل از مجلس به ساختمان وزارت علوم راه یابد. رای اعتمادی که از همان روزها مشخص می کرد فرجی دانا کاری به مراتب سختتر از سایر وزرای دولت یازدهم در پیش خواهد داشت.
پیشبینیها خیلی زود تحقق یافت و وزیر علوم دولت روحانی که به سختی توانسته بود نظر مثبت مجلسیها را به خود جلب کند از کار برکنار و صلاحیت مدیریت بر وزارت علوم از او گرفته شد.
البته این برکناری به مذاق روحانی خوش نیامد و آقای رئیس جمهور همان روزها و پیش از جلسه استیضاح فرجی دانا گفته بود: «اگر استیضاح رای بیاورد، وزیر پیشنهادی بعدی از جنس فرجی دانا است.»
روحانی بلافاصله پس از برکناری فرجی دانا و پس از امضای حکم سرپرستی محمدعلی نجفی بر وزارت علوم گفت: «از نجفی می خواهم راه فرجی دانا را در وزارت علوم ادامه دهد» و قبلترش نیز گفته بود: «با تغییر یک نفر در دولت، همه بدانند مسیر دولت عوض نخواهد شد»
از سوی دیگر حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور شب قبل از جلسه رای اعتماد به «نیلی» در اقدامی توهین آمیز، مطلبی را در صفحه شخصی اش در یکی از شبکه های اجتماعی منتشر کرد که واکنش برخی نمایندگان را نیز برانگیخت: «نمایندگان محترم مجلس فردا انتخابی راه گشا را در پیش رو دارند؛ این عزیزان می توانند: میانِ رفتن زیر بار سلطه گفتمانی اقلیت مطلق پایداری و استقلال مجلس از افراط گرایان یکی را انتخاب کنند. - میان راهبرد همراهی یا عدم همراهی قوا یکی را انتخاب کنند. - میان خواسته دانشگاهیان و خواسته های باج خواهان یکی را انتخاب کنند. آقای دکتر نیلی احمد آبادی وزیر پیشنهادی ریاست جمهوری نه اهل فتنه است نه بی تجربه و نه ناشناخته او یک جرم بیشتر ندارد دانشگاه را برای دانشگاهیان می خواهد نه برای سیاستمداران.»
شاید بتوان به مخاطب حق داد که با قرار دادن همه این جملات در کنار هم شائبه «لجبازی سیاسی» بین دولت و مجلس به ذهنش خطور کند اما رئیس جمهور این شائبه را به کلی منتفی می داند و در جلسه رای اعتماد به «محمود نیلی» صراحتا گفت که «این دولت اهل لجبازی نیست».
هر چند روحانی مدعی است که دولتش اهل لجبازی با مجلس نیست اما علی مطهری نظری متفاوت با آقای رئیس جمهور دارد. این نماینده مجلس که پرچم جانبداری از دولت یازدهم را نیز با خود یدک می کشد در واکنش به عدم رای اعتماد مجلس به «نیلی» می گوید: «ضرورتی ندارد رئیسجمهور به مجلس گوشه و کنایه بزند؛ چرا که در رأی مجلس تأثیر میگذارد و اگر روابط دو قوه خوب بود، همین گزینه میتوانست رأی اعتماد بگیرد.»
«نه» به «نیلی» و پیام روشن مجلس به دولت
در اینکه مجلس و نمایندگان مردم در بهارستان بر اتفاقات سال88 و فتنه آن سال حساساند و آن را یکی از خطوط قرمز برای جلوس وزرا بر کرسی وزارتخانهها می دانند شکی نیست؛ اما اینکه چرا دولت قرار نیست این پیام روشن مجلس را دریافت کرده و بر اساس آن حرکت و وزرای پیشنهادی خود را به مجلس معرفی نماید، سوالی است که همچنان بی پاسخ مانده.
«آش آنقدر شور شده» که حتی صدای مطهری نیز در آمده و دلیل رای نیاوردن «نیلی» را «عدم ارزیابی کافی دولت از فضای مجلس» معرفی می کند.
البته مطهری کنایهای نیز به نمایندگام مجلس و حساسیت بر روی موضوع فتنه می زند و برهمین اساس می گوید: «مجلس حساسیت بیش از حد بر روی مسائل سال 88 دارد و دولت هم ارتباط کاملی با نمایندگان حتی حامیان خود در مجلس ندارد.»
از سوی دیگر و باعنایت به اظهارات روحانی در جلسه امروز مجلس و تاکید بر این نکته که «قرار نیست به لجبازی با مجلس بپردازد»؛ بهتر است به جای معرفی فردی «از جنس فرجیدانا» و ادامه «مسیر قبلی» در وزارت علوم، فردی به مجلس معرفی شود که نه از جنس فرجی دانا، توفیقی، نجفی، نیلی و ... باشد و نه اینکه قرار باشد همان مسیر گذشته را ادامه دهد.
به عبارتی مجلس به مسیری که از سوی دولت پیش روی فرجی دانا و نیلی گذاشته شده بود رای عدم اعتماد داد؛ ورنه بعید به نظر می رسد که «نه» به این دو فرد به دلیل خصومت شخصی یا دشمنی فردی صورت گرفته باشد. پس چنانچه دولت تمایل دارد که هر چه زودتر وضعیت دانشگاهها را روشن نماید، می بایست گزینه ای متفاوت با گزینه های قبلی به مجلس معرفی نماید تا شانس رای آوردنش نیز بالا برود.
اتفاقی که البته از سوی دولت روحانی تا حدودی بعید به نظر می رسد! تا آنجا برخی رسانه های حامی دولت معرفی افراد منتسب به فتنه را به دلیل باقی ماندن نجفی در سمت سرپرستی وزارت علوم عنوان نموده اند.
لذا ضروریست دولت برای اثبات اینکه به دنبال لجبازی سیاسی و مقابله با نمایندگان مردم نیست، فرد عالم و معتدلی را معرفی کند که در عین مقبولیت میان دانشگاهیان، سوء سابقه مدیریتی هم در امور دانشگاهی و هم در فتنه های مختلف نداشته و شائبه انتخاب حزبی با نگاه تبدیل دانشگاه به باشگاه سیاسی وجود نداشته باشد.
همچنین در صورت معرفی مجدد فرد دارای سوء سابقه به مجلس به عنوان نامزد وزارت علوم دو نکته به اذهان خطور می کند:
1- دولت برای سروسامان یافتن دانشگاه و رشد علمی ارزشی قائل نیست و به شعار بسنده نموده است.
2- دولت نه تنها سر لجبازی با مجلس دارد، بلکه قصد دارد با معرفی افراد ضعیف و دارای سوء سابقه، آن هم یکی پس از دیگری؛ و در قبال مواجه شدن با عدم رای اعتماد به چنین افرادی از سوی مجلس، افکار عمومی و هجمه رسانه ای را متوجه مجلس نموده و با ذکر اینکه «آیا همه فتنه گر هستند؟» در حقیقت به مقابله صریح با مجلسی برخیزد که اکثریت آن هم طیف دولت و جریان متبوعش نیست و با این کار در حقیقت وجهه نمایندگان اصولگرای مجلس را تخریب نماید تا بتواند از این فرصت بدست آمده بهترین بهره برداری را برای اصلاح طلبان در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی تدارک نماید.
اکنون زمان راستی آزمایی سخنان رئیس دولت است، کاری که چندان سخت نیست، اگر دولت در نیت «عدم لجبازی» با مجلس صادق باشد.
خیلی خوب و عالی بود