شباهت قیام امام زمان (عج) با قیام امام حسین (ع)
شباهت اوّل: وقوع جنگ در قیام
امام حسین (ع) بعد از مرگ معاویه و جانشینی یزید که خلاف مفاد صلح بود، شاهد کارهای خلاف اسلام و همه نوع فسق و فجوری از جانب یزید بودند که آشکارا و مقابل دیدگان مردم مرتکب می شد. همین امر موجب شد که امام حسین (ع) برای حفظ دین اسلام تصمیم به قیام علیه یزید گرفتند و مسلمانان را برای این قیام دعوت کردند که تنها هفتاد و دو تن به ندای «هل من ناصر ینصرنی» امام لبیک گفتند و با ایشان برای جنگ با باطل همراه شدند .
در سرزمین کربلا سپاهیان یزید به فرماندهی عمر بن سعد در مقابل امام ایستادند و نبرد میان یاران امام و سپاهیان یزید درگرفت. قابل توجه است که در روایات ائمه اطهار (ع) آمده است که وقتی اباعبدالله با مردم مکه و مدینه وداع می کردند، به همه فرمودند که نبرد و البته شهادت در این قیام حتمی است.
طبق روایات، بعد از ظهور حضرت ولی عصر (عج) و قیامی که ایشان علیه دشمنان اسلام انجام می دهند، نبردی میان ایشان و نیروهای باطل روی خواهد داد.
شباهت دوّم: نابودی و رسوایی باطل
برخی گمان می کنند چون امام حسین (ع) و یارانشان در کربلا شهید شدند، پس پیروز ی ازآن یزید و یزیدان شد در حالی که ارباب فکر و فرهنگ می دانند تنها کسی پیروز است که به هدف خودش برسد حالا چه کشته شود چه بکشد بسیار بدیهی است آن کسی به هدف رسید امام حسین (ع) و یاران آن حضرت بود نه یزید ملعون .
چرا که هدف امام حسین (ع) احیای اسلام و بیداری و نجات مردمان از خواب غفلت و جهالت و ضلالت و انجام رسالت امامت و ولایت و افشای ماهیت دولت منفر یزید و یزیدیان و در نهایت نابودی حکومت یزید بود در به نحو احسن محقق و عملی شد و قیام امام حسین (ع) و یاران باوفایش برای ابد در عالم هستی ثبت و الگوی برای برای همه آزاد مردان جهان گردید ... در حالی یزید و همراهان او - که قصد نابودی اسلام ناب محمدی و رسیدن به آسایش و آرامش و مقامات دنیوی را داشتند - هیچ کدام به اهداف شوم و پلید خود نرسیدند در عرض یک سال و اندی همه نابود و اعدام و حکومت شان سرنگون گردید .
به همین ترتیب، نتیجه نبرد امام زمان (عج) نیز نابودی باطل خواهد بود.
شباهت سوّم: وقوع قیام در روز عاشورا
همان گونه که حقیقت قیام امام حسین (ع) در روز عاشورا ظهور نمود در برخی از در روایات ائمّه اطهار (ع) ذکر شده که حضرت حجّت (عج) نیز در روز عاشورا ظهور خواهند فرمود .
شباهت چهارم: رویش و ریزش افراد
در قیام اباعبدالله برخی چون حرّ بن یزید ریاحی و فرزندش و نیز دو برادر دیگر که در سپاه یزید بودند بعد از صحبت های به حقّ امام حسین (ع) به ایشان ملحق شدندو در رکاب ایشان به شهادت رسیدند و بالعکس برخی در لحظات پایانی جنگ از سپاه امام جدا شدند و ایشان را در مقابل دشمن تنها گذاشتند.
گفته شده که در قیام امام زمان (عج) نیز برخی از افراد که دیگران فکرش را هم نمی کنند، به امام می پیوندند و
برخی از افراد که تصّور جدا شدن آنها از امام نمی رود، از یاری امام دست برمی دارند و به جبهه ی مخالف
می روند.
شباهت پنجم: تبیین حقیقت با سخنرانی
امام حسین (ع) در آغاز نبرد با سپاهیان یزید، به ایراد سخنرانی پرداختند. به این ترتیب که خود را به طورکامل برای دشمن معرفی کردند، و نیز از اهداف خود برای این نبرد گفتند و چهره ی یزید را برای همگان آشکار ساختند تا به این ترتیب مردم را از خواب غفلت بیدار کنند.
این سخنان در جان برخی تاثیرگذاشته و همچون حرّ توبه کرده و به امام پیوستند و یا از جنگ صرف نظرکرده و و از سپاه دشمن جدا شدند.
در روایات آمده است که وقتی امام عصر(عج) در مکّه ظهور می کنند، بین رکن و مقام می ایستند و با خطاب یا اهل العالم» به ایراد سخنرانی می پردازند به این ترتیب که در ابتدا خود را معرفی کرده و سپس هدف ازقیام خود را که خونخواهی جد بزرگوارشان است، بر همگان اعلام می کنند.