سینوس و سینوزیت در علم کالبد شناسی
سینوسها حفرههایی خالی هستند که درون استخوانهای صورت قرار دارند. سطح داخلی سینوسها با غشاهای مخاطی پوشیده شده اند و سینوسهای پارانازال هریک توسط مجرایی به بینی راه پیدا میکنند. سینوسهای پارانازال (نزدیکبینی) هشت عدد هستند که بهصورت چهار عدد سمت راست و چهار عدد سمت چپ و شامل سینوسهای پیشانی (فرونتال) و پرویزنی (اتموئید) و فکی (ماگزیلاری) و شبپرهای (اسفنوئید.
در هـر طرف صورت ۴ عدد سینوس وجود دارد که عبارتاند از:
۱- سینوس فکی (maxillary sinuses): در زیر چشم و در استخوان گونه واقع است. سینوزیت فکی باعث ایجاد درد و احساس فشار در گونهها میشود (دنداندرد و سردرد).
۲- سینوس پیشانی (frontal sinuses): در بالای چشم و در استخوان پیشانی قرار دارد.سینوسهای پیشانی تا سن ۵-۱۰ سالگی وجود ندارند. این سینوسها از سن ۷ سالگی به بعد پدید میآیند. سینوزیت پیشانی باعث ایجاد درد و احساس فشار در بالای چشمها میشود (سردرد).
۳-سینوس پرویزنی (ethmoid sinuses): بین چشم و بینی و در استخوان پرویزنی واقع است. سینوسهای فکی و پرویزنی از بدو تولد وجود داشته و تا ۱۸ سالگی به رشد خود ادامه میدهند. سینوزیت پرویزنی باعث ایجاد درد و احساس فشار بین بینی و چشمها میشود(سردرد).
۴- سینوس شبپرهای (sphenoid sinuses): در پشت سینوس پرویزنی و چشم و در مرکز استخوان جمجمه، زیر غدهٔ هیپوفیز قرار دارد. سینوسهای شب پرهای در سنین بلوغ ظاهر میگردند. سینوزیت شب پرهای باعث ایجاد درد و احساس فشار پشت چشمها میشود.
سینوزیت
ترشحات مخاطی براثر عملکرد ساختمان های کوچک شبیه مو به نام مژک ها (cilia)وارد بینی میشود و از این طریق تخلیه میشود. تمام سینوس ها به داخل بینی راه می یابند تا تبادل هوا و ترشحات مخاطی امکان پذیر باشد.عفونت یا آلرژی بافت های سینوس را ملتهب، قرمز، و متورم می کند. این حالت سینوزیت نامیده میشود.