9 ذیحجه سالروز شهادت حضرت مسلم (ع) و جناب  هانی  بر شیعیان تسلیت باد

در این روز در سال 60 هجری قمری محمد بن کثیر و پسرش در کوفه به جرم مهماندارى و طرفدارى از مسلم بن عقیل‏علیه السلام به شهادت رسیدند. در شب عرفه جناب مسلم بن عقیل‏علیه السلام به منزل طوعه رفتند.(1) در روز عرفه سال 60 هجری که چهارشنبه بود جناب مسلم بن عقیل و هانى بن عروه را در کوفه شهید کردند.(2)
 
خاندان حضرت مسلم
نام مبارکش مسلم و پدرش عقیل، و مادرش عَلِیّه، و همسر آن حضرت رقیه دختر امیرالمؤمنین‏علیه السلام است.(3)
پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: «چشم مؤمنان بر او گریان است، و ملائکه مقرب الهى بر او درود مى‏فرستند». امام حسین‏علیه السلام هنگامى که آن حضرت را به سوى کوفه فرستادند، در قسمتى از نامه به اهل کوفه چنین فرمودند: «برادرم و پسر عمویم و فرد مورد اطمینان از اهل بیتم را نزد شما فرستادم». هنگامى که امام حسین‏علیه السلام خبر شهادت آن حضرت و هانى را شنید، چند بار فرمود: «انا للَّه و انا الیه راجعون». سپس فرمود: «خیرى در زندگى بعد از آنها نیست». از جمله وصایاى آن حضرت به ابن سعد این بود که کسى را به نزد امام حسین‏علیه السلام بفرستد که آن حضرت به سوى کوفه نیاید.
 
شهادت و دفن بدن حضرت مسلم
در غربت و مظلومیت آن حضرت همین بس که از پشت بامها دسته‏هاى نى را آتش مى‏زدند و بر سر آن حضرت مى‏ریختند. همچنین زمانى که چشم ابن‏زیاد بر آن حضرت افتاد، زبان به جسارت امیرالمؤمنین و امام حسین‏علیهما السلام و عقیل گشود. در بالاى دار الاماره با لب تشنه سر از بدن نازنینش جدا کردند و بدنش را از بالاى قصر به پایین انداختند. بعد از شهادت ریسمان به پاى مبارکش بسته و در میان بازار کوفه مى‏کشیدند. سپس بدن مبارکش را به دار زده و سر مطهرش را به دمشق فرستادند.
 
در دفن بدن مطهر دو نظر است: یکى اینکه جمعى از قبیله هانى آمدند و بدنهاى مطهر مسلم بن عقیل و هانى را دفن کردند.(4) دیگر اینکه نیمه شب زوجه میثم تمار به همراهى چند نفر از جمله همسر هانى بن عروة، بدنها را در کنار مسجد اعظم کوفه دفن کردند.(5)
 
هانى بن عروه
اما جناب هانى که پدرش عروه است، از اصحاب پیامبر صلى الله علیه و آله و از بزرگان و خواص شیعه و مخلصین در محبت امیرالمؤمنین‏علیه السلام بود، و در جنگهاى صفین، جمل و نهروان در خدمت آن حضرت بود.(6)
جناب هانى بزرگ طایفه مذحج بود و در قبیله خود داراى نفوذ فراوانى بود. هنگامى که اهل کوفه عهد و پیمان خود را شکستند و بى‏وفایى خود را نسبت به اهل‏بیت‏علیهم السلام و مسلم بن عقیل ثابت کردند، جناب هانى بن عروه آن حضرت را پناه داد. پس از آن محمد بن اشعث خبیث جناب هانى و عده‏اى از شیعیان را دستگیر کرد.
 
بعد از شهادت مسلم بن عقیل و شکستن سر و بینى جناب هانى توسط ابن زیاد ملعون، آن خبیث دستور داد سر جناب هانى را در بازار گوسفند فروشان از بدنش جدا کردند و با طنابى که به پاى آن بزرگوار بسته بودند همراه با بدن جناب مسلم بن عقیل‏علیه السلام در بازار کوفه روى زمین کشیدند و سپس به دار زدند، و سپس بدن هانى همراه با بدن مسلم دفن شد.

 

-----------------------------------------------------
1) فیض العلام: ص 113.
2) ارشاد: ج 2 ص 66. اعلام الورى: ج 1 ص 445 . مصباح کفعمى: ج 2 ص 600. بحار الانوار: ج 44 ص 363. مسار الشیعة: ص 18. فیض العلام: ص 115.
3) مروج الذهب: ج 3 ص 70 - 69 . مراقد المعارف: ج 2 ص 316  307. منتخب التواریخ: ص 293 - 292. فرسان الهیجاء: ج 1 ص 120  62.
4) مراقد المعارف: ج 2 ص 318. فرسان الهیجاء: ج 2 ص 106.
5) وسیلة الدارین: ص 209، از ثعلبى.
6) مراقد المعارف: ج 2 ص 361  359  318. منتخب التواریخ: ص 295 - 294. فرسان الهیجاء: ج 2 ص 143 - 139. وسیلة الدارین: ص 209 - 208.