این ویژگیهای ممتاز شیعیان در کلام امام صادق (ع) عبارتند از:
۱- آخرت
آخرت در نگاه آنها بسیار بزرگ است، به اندازهای که چیزی را با آن عوض نمیکنند و دنیا نزد آنها همانند مار گزنده و دشمن بیزبان است.
پیروان حقیقی و دوستان واقعی خاندان نبوت علیهم السلام به چیزی جز آخرت نمیاندیشند و تمام کردارها و رفتارهای خود را با نگاه به آخرت میسنجند. دنیا در نظر مؤمن وسیلهای است برای رسیدن به هدفی بزرگ که همان زندگی جاودان آخرت است. دوستان حقیقی اهل بیت علیهم السلام از مواهب دنیوی بهره میبرند، اما هرگز زندگی جاودان را با زندگی گذرای دنیا عوض نمیکنند.
۲- انس با خدا
آنها با خدا انس گرفتهاند و از آنچه که مال اندوزان به آن انس گرفتهاند، در هراسند.
مومنان از نعمتهای الهی بهره میبرند اما به آنها وابسته نمیشوند. وابستگی به مال دنیا موجب بندگی انسان در برابر مادیات خواهد شد. زراندوزان هماره به ثروت خود وابستهاند. شیعیان واقعی با یاد خدا آرامش مییابند.
۳- حسابرسی خود
بر هر مسلمانی که ما را میشناسد، سزاوار است که کردارش را در هر شبانه روز بر خود عرضه دارد و به محاسبه آنها بپردازد، تا اگر کار نیکی در آنها دید، بر آنها بیافزاید و اگر کردار بدی در اعمال خود مشاهده کرد، از آنها توبه کند، تا دچار ذلت و خواری روز قیامت نگردد.
۴- سخاوت
ای پسر جندب! همانا شیعیان ما به چند خصلت شناخته میشوند: به سخاوت و بخشش به برادران.
۵- خواندن ۵۰ رکعت نماز و رعایت وقت نماز
شیعیان ما در شبانه روز ۵۰ رکعت نماز میخوانند و توجه به وقت نماز ظهر (خواندن نماز اول وقت) دارند.
۶- دوری از پرخاش و داد و فریاد
شیعیان ما همانند سگ زوزه نمیکشند.
۷- دوری از طمع
شیعیان ما همانند کلاغ طماع و حریص نیستند.
۸- دوری از دشمنان
شیعیان ما با دشمنان همسایگی نمیکنند و اگر از گرسنگی بمیرند، چیزی از آنها نمیخواهند.
۹- دقت در خوراک
شیعیان ما مارماهی نمیخورند... و شراب نمینوشند.
۱۰ - راه بهشتی شدن
حضرت امام جعفر صادق(ع) سه راه را فراروی جویندگان بهشت قرارداده است: ۱- پیروی از ائمه علیهم السلام. ۲- برائت از دشمنان. ۳- سخن گفتن آگاهانه و سکوت هنگام ناآگاهی.
۱۱- دوری جستن از عقاید منحرف
خطر بدعتها، گرایشهای منحرف و قرائتهای ناصواب از دین، همیشه متوجه جوامع شیعی بوده است.
ای پسر جندب! به شیعیان ما بگو مبادا عقاید منحرف، شما را از مذهب خودتان بیرون برد.
۱۲- کردارهای برتر
ای پسر جندب! با کسی که از تو بریده، وصل کن، به کسی که چیزی به تو نداده، چیز بده؛ با کسی که به تو بدی کرده، خوبی کن؛ به کسی که به تو دشنام داده، سلام کن؛ با کسی که با تو دشمنی کرده، انصاف داشته باش و از کسی که به تو ظلم کرده، در گذر، همچنان که دوست داری از تو در گذرند. پس از گذشت خداوند از خودت عبرت بگیر. آیا نمیبینی خورشید خداوند بر خوبان و بدان میتابد و بارانش بر صالحان و مجرمان نازل میشود؟
اساس اسلام آخرین جمله از سفارشهای امام صادق(ع) به ابن جندب درباره اهمیت و ارزش محبت اهلبیت علیهم السلام است. که این چنین میفرمایند: "هر چیزی را پایهای است و پایه اسلام، محبت ما، اهل بیت علیهم السلام است".
برگرفته از کتاب سیمای شیعه در نگاه امام صادق (ع)